Bekleding wordt steeds slimmer. Het draagt ​​ook meer bij aan energie-efficiëntie.

Architecten gebruiken al vele jaren geprefabriceerde betonpanelen, metalen schermen en houten panelen als de belangrijkste bekledingsmaterialen, maar de focus is meer verschoven naar duurzaamheid, dus die materialen die de klant kostenbesparing opleveren en de koolstofvoetafdruk van een gebouw helpen verkleinen een van de belangrijkste overwegingen voor ontwerpers.

Onlangs hebben architecten in deze regio met verschillende materialen geëxperimenteerd en we hebben een paar nieuwe soorten bekledingsmaterialen gezien, zoals geperforeerde schermen, WPC-panelen en houten panelen die in laag gebouwde vormen worden gebruikt en we beginnen ook een toename te zien in de gebruik van minerale vezelpanelen ter vervanging van de oude traditionele metalen panelen.
De dubbele beglazing van geflitst glas ziet ook een heropleving dankzij de veelzijdigheid en het feit dat het niet alleen de transparantie van het gebouw biedt, maar ook de zonnewinst van de gebouwde vorm vermindert en zo de operationele kosten verlaagt.

We zijn altijd selectief geweest met betrekking tot de specificatie van bekledingsmaterialen, maar sinds de introductie van de nieuwe bouw- en brandveiligheidscodes eerder dit jaar, hebben we alleen alternatieve opties zoals Rockwool of glas-minerale wol als vervanging voor op polystyreen gebaseerd EIFS – die is verwijderd uit de lijst met goedgekeurde bekledingsmaterialen.

We werken met leveranciers die nu een niet-ontvlambare kern van drie uur bieden voor veelgebruikte materialen zoals aluminiumcomposietpanelen, omdat deze alle vereiste goedkeuringen van de autoriteiten hebben, waardoor het een haalbare veilige optie is. En we kijken naar vezelcementtegels en panelen of geprefabriceerde betonpanelen die niet-brandbaar van aard zijn. Andere materiaalopties zijn onder meer platen van gewoon metaal die niet uit de natuur zijn samengesteld en dus veiliger te gebruiken zijn als gevelmaterialen. Er zijn een aantal bedrijven die zich hebben gewaagd tot vlakmetalen bekledingspanelen om de kwetsbaarheid van composietmateriaal te verminderen.

De keuze van niet-ontvlambare en code goedgekeurde materialen is ook van toepassing op retrofit evenals de noodzaak om de energie-efficiëntie van het gebouw te waarborgen. De materiaalkeuze kan enorm bijdragen aan de algehele isolatie van de gebouwde vorm om infiltratie te verminderen, wat een van de hoofdoorzaken is van verhogingen van HVAC-belastingen en alle maatregelen genomen om de infiltratie te verminderen zouden de HVAC-belastingen verminderen die op hun beurt de algehele elektriciteitsvoorziening verminderen gebruik.

Energie-efficiëntie is een intrinsiek onderdeel van een goed ontwerp en is nu een belangrijk belang van klanten, niet alleen vanwege de groene initiatieven van de overheid, of vanwege de aspiraties voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook vanwege het besef dat een efficiënt gebouw energie zal verminderen en waterkosten en helpen de bedrijfsresultaten.

Het lijdt geen twijfel dat veiligheid en energie-efficiëntie snel veranderen, waarbij nieuwe systemen en technieken op de markt komen en slimme gevels de manier dicteren waarop we gebouwen ontwerpen. Ik ben er vast van overtuigd dat duurzaamheid een belangrijke rol zal spelen bij het bepalen van het bekledingsmateriaal voor toekomstige gebouwen.