Verschillende oplossingen voor het reinigen van bekledingen kunnen worden gecombineerd om te voldoen aan de verschillende gevelprofielen van de bekleding, zoals trapeziumprofielen, golfplaten en sandwichpanelen die horizontaal of verticaal in de gevel zijn gemonteerd. Verschillende bekledingsprofielen zullen ook anders worden aangebracht dan het gebouw, wat ook in overweging moet worden genomen bij het beoordelen van reinigingsprocessen en geschiktheid voor uw gebouw.

Schuur- of hogedrukreiniging

Dit is vaak geschikt voor het reinigen van algemeen vuil en organisch materiaal en is snel en kan snel resultaat opleveren. Te veel druk kan echter vaak leiden tot schade aan het oppervlak en kan bij het schoonmaken een substraatverlies veroorzaken. Dit kan zichtbaar zijn door reinigingssporen op de bekleding of door de bekleding van de bekleding zelf te verwijderen, waardoor de metalen achterkant onbeschermd en vatbaar zou kunnen worden voor corrosie.

Stoomreiniging onder lage druk


Hoewel het gebruik van stoom vaak langzamer is, kan het zeer indrukwekkende resultaten leveren zonder de weergave te beschadigen. Het gebruik van “oververhit water” als reinigingsmiddel is zeer effectief en de hoge temperatuur heeft het extra voordeel van het doden van organisch materiaal zoals algensporen, zodat het de hergroei remt. Een lichte vloeibare spray wordt als stoom door een speciaal ontworpen reinigingsspuitmond geleverd. Omdat de gecreëerde stoom minder water vereist, zijn de gebruikte drukken veel lager, wat resulteert in een zeer gevoelige reiniging met minimaal vuil.

Chemisch reinigen


Chemische methoden kunnen het beste en het meest effectief worden gebruikt om de vervuiling aan de gevel af te breken, te verzachten of op te lossen zonder de noodzaak voor hogedrukreiniging. Op een gecontroleerde manier gebruikt deze reinigingsmiddelen uitstekende resultaten, maar de inhoud van de oplossingen moet vóór gebruik worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze niet zelf reageren met de bekledingslagen.

Handmatige reiniging


Waar andere reinigingsmethoden niet geschikt worden geacht, bijvoorbeeld in drukke werkomgevingen, kan bekleding ook handmatig worden gereinigd. Specialistische producten worden op een gecontroleerde manier met de hand aangebracht en kunnen vaak de best haalbare resultaten opleveren, omdat agenten dicht bij de bekleding kunnen werken. Dit proces is ook van toepassing als elementen van de gevel fragiel van aard zijn, omdat het risico van binnendringend water tot een minimum wordt beperkt. De toepassing, haalbaarheid en gebruik van dergelijke producten moet worden bepaald door de testprocedures, waardoor een duidelijk programma kan worden ontwikkeld. Afwisselende schoonmaakmethodes zullen onvermijdelijk verschillende kosten met zich meebrengen, maar door voorafgaand testen heeft u de flexibiliteit om de resultaten en aanpak te bepalen die passen bij uw budget.

Beschermende coatings


Terwijl de 4 bovenstaande technieken effectief zijn voor organische kleuring en verkeersvuil, zijn ze niet effectief in het verbeteren van het uiterlijk van de kleur en beschermen ze tegen UV-schade en oxidatie. Beschermende coatings worden hiervoor gebruikt en zullen kenmerkend worden aangebracht na een initiële reiniging van een van de bovengenoemde processen. Ze werken om het kleuruiterlijk van de bekleding te verbeteren door deze in het oppervlak te absorberen, het substraat aan te vullen en een afdichting te creëren die helpt water af te stoten en toekomstige organische groei te voorkomen.